Consulatul

Consulatul României la Castelló de la Plana

Facebook: https://www.facebook.com/consromcastellon/

Pentru operativitate utilizaţi corespondenţa electronică!

Adresă: Avenida de Valencia nr. 144 (esquina con Rambla de la Viuda) - 12006 Castelló de la Plana, provincia Castellón.

Telefon secretariat: +34 964.206.764

La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare.

Telefoane call-center (informații consulare pentru cetățeni români):

+34 964 203 331; + 34 964 216 008; + 34 964 217 836; + 34 964 203 234.

Aceste numere de telefon sunt conectate direct la Call Center-ul consular care funcționează la București în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.


Alte telefoane disponibile


 

Telefon de urgență: +34 677 842 467

Acest număr de telefon poate fi utilizat EXCLUSIV de către cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar), sau rudele acestora.

La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare.

Fax: +34 964 257 053

E-mail: castellon@mae.ro

Această adresă de e-mail utilizată pentru legătura cu autoritățile locale din țara de reședință.

La această adresă NU se furnizează informații consulare.

Adresa de e-mail secretariat@consulatcastellon.e.telefonica.net NU MAI ESTE OPERAȚIONALĂ

 

Începând cu data de 1 iulie 2018, SERVICIILE CONSULARE SE REALIZEAZĂ EXCLUSIV PE BAZĂ DE PROGRAMARE.

PROGRAMĂRILE PENTRU SERVICII CONSULARE SE POT FACE ACCESÂND PORTALUL „GHIȘEUL CONSULAR VIRTUAL” LA ADRESA DE WEB www.econsulat.ro.

Situaţiile de urgenţă obiectivă şi demonstrabilă vor fi tratate în mod separat cu solicitudinea şi atenţia necesare.

Vă recomandăm să nu folosiţi în acest scop telefoane mobile sau sau alte platforme mobile.

 

VĂ RUGĂM SĂ NU APELAȚI LA SERVICIILE CONTRA COST ALE UNOR INTERMEDIARI DE ORICE FEL ÎN REALIZAREA UNEI PROGRAMĂRI.

ÎN CAZUL ÎN CARE PROGRAMAREA ESTE SOLICITATĂ PENTRU O CERERE DE SERVICII CONSULARE COMPLETATĂ ERONAT (cerere pentru un serviciu greșit, necompletate corespunzătoare a datelor personale etc.), ACEASTA NU VA FI REALIZATĂ, CEREREA FIIND RETURNATĂ PENTRU MODIFICARE SAU REALIZAREA UNEIA CORECTE.

 

E-mail Call Center (informații consulare pentru cetățeni români): contact@informatiiconsulare.ro.

În cererea de informații vă rugăm să precizați orașul și provincia de rezidență, pentru a primi informații consulare specifice în funcție de zona geografică.
 
Site-web informații consulare pentru cetățeni români: http://www.informatiiconsulare.ro.
Pentru informații referitoare la obținerea vizei române (necesare cetățenilor străini)/information related to obtaining a Romanian Visa:

 

 

 

 

Alte informații utile

  • Pentru a verifica DACĂ A SOSIT PAȘAPORTUL dumneavoastră la Consulat, click AICI sau pe pagina principală, pe butonul ”PAȘAPOARTE PRIMITE LA SECȚIA CONSULARĂ”, din partea dreaptă jos.

 

Precizări cu privire la presupușii „colaboratori” ai Consulatului României la Castelló de la Plana

În contextul eforturilor de îmbunătățire a serviciilor consulare oferite cetățenilor români solicitanți de servicii consulare de către Consulatul României la Castelló de la Plana și urmare multiplicării numărului de plângeri cu privire la serviciile oferite de așa-zișii ”colaboratori” ai oficiului consular, Consulatul României la Castelló de la Plana reiterează sfatul de a nu se recurge la persoane neautorizate din afara instituției noastre, pentru obținerea de informații.

Informații complete și corecte, în funcție de fiecare caz în parte, vă pot fi oferite doar de personalul nostru consular, fie prin e-mail, la adresa unică contact@informatiiconsulare.ro , fie prin telefon (+34 964 212 446; +34 964 203 331; +34 964 203 234; + 34 964 216 008; + 34 964 217 836), fie prin fax (+34 964.257.053), fie direct de la Biroul de Informații din incinta consulatului. Este de preferat și recomandăm să solicitați informații folosind corespondența electronică prin e-mail.

Consulatul României la Castelló de la Plana a primit în ultima vreme din ce în ce mai multe plângeri referitoare la faptul că potențialilor solicitanți de servicii consulare le sunt efectuate traduceri care nu sunt necesare (pentru cereri de eliberare pașapoarte sau alte documente de călătorie, cereri de transriere certificate de naștere, de căsătorie etc.).

Potențialii solicitanți de servicii consulare sunt informați eronat, cu scopul ca persoane neautorizate să beneficieze de buna lor credință.

De asemenea, acestora li se promite efectuarea de demersuri sau obținerea de documente inutile sau neîntocmite conform prevederilor legale.

Totodată, Consulatul României la Castelló de la Plana reiterează faptul că personalul consular manifestă deschidere totală și încearcă să găsească soluția cea mai avantajoasă, atât din punct de vedere pecuniar, cât și din punct de vedere al timpului de așteptare, pentru toți solicitanții de servicii consulare, indiferent de natura acestor servicii.

De asemenea, reamintim faptul că traducătorii autorizați de Ministerul Justiției din România sau de Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării din Spania nu sunt angajați sau colaboratori ai Consulatului României la Castelló de la Plana sau ai oricărei alte reprezentanțe diplomatice sau consulare a României în Regatul Spaniei. Consulatul României la Castelló de la Plana nu răspunde de profesionalismul acestora sau de calitatea traducerilor efectuate de către aceștia.

Pentru o mai bună înțelegere a acestor situații, expunem în continuare o serie de exemple ilustrative a modului de operare a acestor presupuși colaboratori:

  1. pentru înscrierea certificatului de naștere, căsătorie sau deces se promite obținerea apostilei de la Haga și traducerea în limba română a documentului spaniol, când, de fapt, prin prezentarea modelului de certificat plurilingv - certificado plurilingüe (care se obține pe loc și gratuit de la Registrul Civil care a eliberat livretul de familie - libro de familia), nu mai este nevoie nici de apostilă, nici de traducere.
  2. pentru cererile de eliberare a pașapoartelor tip CRDS costurile pot fi reduse (în cazul în care mai mulți membri ai unei familii solicită acest tip de pașaport) prin prezentarea unui document care să ateste luare în spațiu - empadronamiento colectivo, pe o singură pagină, în care să fie trecuți toți membrii familiei care solicită pașapoarte.
  3. în cazul în care solicitantul de servicii consulare deține o carte de identitate valabilă și solicită eliberarea unui pașaport, NU este nevoie de NIE sau de documnetul de luare în spațiu - empadronamiento și nici de traducerea acestora.
  4. solicitanților de servicii consulare li se oferă informația eronată că doar pașaportul tip CRDS este valabil 10 ani, fără a se explica efectele renunțării la domiciliul în România (adică la cartea de identitate). Toate pașapoartele (cu domiciliul în România sau în străinătate) sunt biometrice și sunt valabile 10 ani pentru persoanele majore și, respectiv, 3/5 ani pentru persoanele minore. Excepția o reprezintă doar pașaportul temporar care se eliberează numai în condiții speciale prevăzute de lege, la solicitare expresă, și care este valabil 1 an.
  5. solicitanților de servicii consulare li se induce în mod eronat ideea că pașaportul cu domiciliul în Spania (CRDS) este un pașaport spaniol, care le conferă mai multe drepturi în Spania. Toți cetățenii români beneficiază de aceleași drepturi și obligații în Spania, indiferent de tipul documentului de identitate deținut (carte de identitate, pașaport cu domiciliul în România sau în străinătate). Statul român eliberează doar pașapoarte românești pentru cetățenii români, așa cum pașapoartele spaniole sunt eliberate doar de către autoritățile spaniole și doar pentru cetățenii spanioli.

Platforma www.votstrainatate.ro pentru preînregistrare privind votul în străinătate – Alegeri prezidențiale 2019

30.07.2019

Începând cu 28 iulie 2019, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pune la dispoziția cetățenilor români din…

Ghişeul consular online - Consulatul la tine acasă prin www.econsulat.ro

07.03.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Spania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita toate…

Programul de lucru pentru vineri, 24 ianuarie 2020 (Ziua Unirii Principatelor Române), al Consulatului României la Castelló de la Plana

08.01.2020

Potrivit legislației române a muncii în vigoare, Consulatul României la Castelló de la Plana va fi închis în ziua de vineri, 24 …

REACTULALIZAT - Programul de lucru cu publicul în perioada 25 decembrie 2019 - 5 ianuarie 2020 al Consulatului României la Castelló de la Plana

18.12.2019

Potrivit legislației în vigoare, Consulatul României la Castelló de la Plana va fi ÎNCHIS în zilele de miercuri, 25 decembrie…
  • Pașapoarte sosite la Consulat
  • Campanie de informare a cetăţenilor care călătoresc în străinătate, în state cu diferite grade de risc