Actualitatea misiunii

Platforma www.votstrainatate.ro pentru preînregistrare privind votul în străinătate – Alegeri prezidențiale 2019

 

Începând cu 28 iulie 2019, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pune la dispoziția cetățenilor români din străinătate, care doresc să voteze la prezidenţialele din acest an prin corespondenţă sau la o secţie din afara ţării mai aproape de domiciliul sau reşedinţa lor, portalul www.votstrainatate.ro, prin intermediul căruia aceștia se pot înregistra online.

Înscrierea a început duminică, la ora 12:00, ora României, iar formularele vor fi active până în data de 11 septembrie 2019, ora 23:59:59.

Platforma www.votstraiantate.ro cuprinde două secţiuni: alegător în străinătate la o secţie de votare şi alegător în străinătate prin corespondenţă.

1. Alegătorul român care optează să voteze la o secţie în străinătate va completa într-un formular on-line următoarele date: nume, prenume, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze. Ulterior completării datelor este necesară anexarea unei copii scanate sau a unei fotografii a actului de identitate.

2. Alegătorul care doreşte să se înscrie pentru votul prin corespondenţă trebuie să completeze un formular on-line, în care să cuprindă numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. Totodată, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de şedere în străinătate este cuprinsă în Ordinul 500/2016 privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016.

După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza.

Validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face în termen de 5 zile de la confirmarea, de către AEP, la email-ului de control.

Întrebările şi sesizările, legate de procedura de preînregistrare şi înscriere, pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

 

Platforma www.votstrainatate.ro pentru preînregistrare privind votul în străinătate – Alegeri prezidențiale 2019

30.07.2019

Începând cu 28 iulie 2019, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pune la dispoziția cetățenilor români din…

Ghişeul consular online - Consulatul la tine acasă prin www.econsulat.ro

07.03.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Spania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita toate…

Programul Consulatului României la Castelló de la Plana în perioada 06 – 25 noiembrie 2019

17.10.2019

În vederea pregătirii și organizării alegerilor pentru Președintele României în Comunitatea Valenciană, Consulatul României…

ANUNT DE INTERES COMUNITAR

02.10.2019

Având în vedere perioada de organizare și pregătire a alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2019, la Consulatul României…
  • Pașapoarte sosite la Consulat
  • Campanie de informare a cetăţenilor care călătoresc în străinătate, în state cu diferite grade de risc