Actualitatea misiunii

Platforma www.votstrainatate.ro pentru preînregistrare privind votul în străinătate – Alegeri prezidențiale 2019

 

Începând cu 28 iulie 2019, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pune la dispoziția cetățenilor români din străinătate, care doresc să voteze la prezidenţialele din acest an prin corespondenţă sau la o secţie din afara ţării mai aproape de domiciliul sau reşedinţa lor, portalul www.votstrainatate.ro, prin intermediul căruia aceștia se pot înregistra online.

Înscrierea a început duminică, la ora 12:00, ora României, iar formularele vor fi active până în data de 11 septembrie 2019, ora 23:59:59.

Platforma www.votstraiantate.ro cuprinde două secţiuni: alegător în străinătate la o secţie de votare şi alegător în străinătate prin corespondenţă.

1. Alegătorul român care optează să voteze la o secţie în străinătate va completa într-un formular on-line următoarele date: nume, prenume, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze. Ulterior completării datelor este necesară anexarea unei copii scanate sau a unei fotografii a actului de identitate.

2. Alegătorul care doreşte să se înscrie pentru votul prin corespondenţă trebuie să completeze un formular on-line, în care să cuprindă numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. Totodată, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de şedere în străinătate este cuprinsă în Ordinul 500/2016 privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016.

După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza.

Validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face în termen de 5 zile de la confirmarea, de către AEP, la email-ului de control.

Întrebările şi sesizările, legate de procedura de preînregistrare şi înscriere, pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

 

Platforma www.votstrainatate.ro pentru preînregistrare privind votul în străinătate – Alegeri prezidențiale 2019

30.07.2019

Începând cu 28 iulie 2019, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pune la dispoziția cetățenilor români din…

Ghişeul consular online - Consulatul la tine acasă prin www.econsulat.ro

07.03.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Spania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita toate…

Programul de lucru pentru vineri, 24 ianuarie 2020 (Ziua Unirii Principatelor Române), al Consulatului României la Castelló de la Plana

08.01.2020

Potrivit legislației române a muncii în vigoare, Consulatul României la Castelló de la Plana va fi închis în ziua de vineri, 24 …

REACTULALIZAT - Programul de lucru cu publicul în perioada 25 decembrie 2019 - 5 ianuarie 2020 al Consulatului României la Castelló de la Plana

18.12.2019

Potrivit legislației în vigoare, Consulatul României la Castelló de la Plana va fi ÎNCHIS în zilele de miercuri, 25 decembrie…
  • Pașapoarte sosite la Consulat
  • Campanie de informare a cetăţenilor care călătoresc în străinătate, în state cu diferite grade de risc