Paşaportul simplu electronic

Titlul de calatorie

Titlul de călătorie este documentul care se eliberează cetățenilor români aflați în străinătate, care nu mai posedă un document de călătorie valabil, pentru ca titularul să se poată întoarce în România sau pentru a întocmi o procură în vederea preschimbării cărții de identitate.

Eliberarea unui titlu de călătorie se face în aceeaşi zi.  Valabilitatea titlului de călătorie nu poate depăși 30 de zile.

Începând cu data de 1 februarie 2017 nu se mai percep taxe consulare pentru acest serviciu.

Este recomandabilă efectuarea, în prealabil, a unei programări pe Portalul Extern al SIMISC - Ghișeul consular on-line la adresa www.econsulat.ro.

 

 

A. Eliberarea titlului de călătorie pentru adulți

Este obligatorie prezentarea pașaportului și a cărții de identitate expirate. În cazul în care aceste acte au fost pierdute sau furate, este obligatorie prezentarea unui denunț în fața autorităților spaniole.

De asemenea, dacă nu mai posedați niciun document de identitate românesc, este recomandabil să prezentați o copie a cărții de identitate sau a pașaportului, cartea de alegător, permisul de conducere românesc, livretul militar sau să cunoașteți codul dumneavoastră numeric personal, cod ce conține 13 cifre și poate fi găsit atât în certificatul de naștere cât și în cărțile de identitate și pașapoarte.
 

B. Eliberarea titlului de călătorie pentru minori

În cazul minorilor este obligatorie prezența ambilor părinți (sau, după caz, a celui care deține custodia minorului) care trebuie să prezinte, în original, cărțile de identitate sau pașapoartele valabile, pașaportul expirat și certificatul de naștere ale minorului.

Dacă minorul are doar certificat de naștere eliberat de Registrul Civil spaniol, acesta trebuie, în mod obligatoriu, să nu conțină erori cu privire la datele de identificare ale părinților și ale minorului. Certificatele literale de naștere trebuie să fie apostilate conform Convenției de la Haga. Apostila de la Haga este aplicată gratuit numai la Tribunalul Superior de Justiție al Comunității Autonome în care a fost eliberat certificatul. Nu este valabilă apostila aplicată de notari. Certificatele internaţionale (multilingve) nu se mai apostilează.

În cazul minorilor încredințați unuia dintre părinți, trebuie prezentată, în original, hotărârea românească de divorț/încredințare a minorului spre creștere și educare, cu mențiunea "definitivă și irevocabilă". În cazul în care unul dintre părinţi nu se poate prezenta la consulat, este necesar acordul scris al celuilalt părinte, autentificat de un notar public sau la una dintre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din străinătate.

În cazul în care numele actuale ale părinților nu coincid cu cele din certificatul de naștere al minorului, va trebui să prezentați și certificatul de căsătorie, sentința de divorț sau documentul din care reiese respectiva schimbare.

Dacă unul sau ambii părinți au documentele de identitate românești expirate, acestora li se vor elibera, de asemenea,  titluri de călătorie.

În cazul pierderii pașaportului anterior al minorului, se va prezenta denunțul făcut în fața autorităților spaniole.

Prezența minorilor la sediul Consulatului este obligatorie doar pentru cei cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani. Pentru minorii sub 14 ani, părinții pot aduce o fotografie tip pașaport.

Nu este obligatorie prezenţa la Consulat a copiilor cu vârste sub 14 ani. In acest caz părinţii/părintele/reprezentantul legal trebuie să prezinte o fotografie tip paşaport care să conţină imaginea facială a copilului şi să respecte caracteristicile prevăzute de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare şi de HG nr. 94/2006 cu modificările şi completările ulterioare (fără ochelari, cu o expresie a feţei firească, ochii deschişi, privirea spre cameră, imaginea facială să ocupe 70-80% din suprafaţa fotografiei, capul şi faţa descoperite.

Platforma www.votstrainatate.ro pentru preînregistrare privind votul în străinătate – Alegeri prezidențiale 2019

30.07.2019

Începând cu 28 iulie 2019, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pune la dispoziția cetățenilor români din…

Ghişeul consular online - Consulatul la tine acasă prin www.econsulat.ro

07.03.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Spania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita toate…

Programul Consulatului României la Castelló de la Plana în ziua de miercuri, 04 decembrie 2019

25.11.2019

Având în vedere necesități organizatorice de ordin intern, programul de lucru cu publicul al Consulatului României la Castelló…

Programul Consulatului României la Castelló de la Plana în perioada 06 – 25 noiembrie 2019

17.10.2019

În vederea pregătirii și organizării alegerilor pentru Președintele României în Comunitatea Valenciană, Consulatul României…
  • Pașapoarte sosite la Consulat
  • Campanie de informare a cetăţenilor care călătoresc în străinătate, în state cu diferite grade de risc