Informații pentru cetățenii romani

Procurarea de acte din România

La cererea persoanelor interesate, se pot procura din România următoarele documente:

1) Duplicate ale certificatelor de stare civilă din România (certificate de naștere, căsătorie, deces);
2) Certificatul de cazier judiciar;
3) Adeverinţa de cazier judiciar.
 
Cu excepția certificatelor de naștere și celor de deces, nu pot fi cerute acte în numele altor persoane. Actele se eliberează numai pe baza unei cereri semnate de titulari. Înmanarea lor se face, de asemenea, numai titularilor sau împuterniciților acestora cu procură autentificată.
Durata obținerii duplicatelor certificatelor de stare civilă este de circa 3 luni, a cazierelor judiciare de circa 4 – 8 săptămâni, în funcție de răspunsul autorităților competente din România.
Prin intermediul Consulatului României la Castellon de la Plana se poate obține și aplicarea apostilei în conformitate cu Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961 pe certificatele de stare civilă și de cazier judiciar.
Pentru apostilarea certificatelor procurate anterior, durata de așteptare a documentelor apostilate este, conform termenului prevazut de lege, de 90 de zile.
 

Începând cu data de 8 iunie 2016, prin intermediul noului Sistem Integrat de Management Informatizat al Serviciilor pentru Cetățeni, conform unei revizuiri recente a Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, a fost legiferată competența Misiunilor diplomatice, respectiv Oficiilor consulare, de a elibera, la cerere, adeverințe cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar, care pot fi utilizate exclusiv în străinătate.

La depunerea cererii de eliberare a adeverinței de cazier judiciar, solicitantul va trebui să se legitimeze cu un document de identitate valabil (românesc sau, în cazul cetățenilor altor state, străin) și, după caz, să facă dovada domiciliului / reședinței în circumscripția consulară – Comunitatea Valenciană.

Documentul va fi eliberat în aceeași zi în care se solicită, atât în limba română, cât și în limba spaniolă și va avea valabilitate 6 luni.

Adeverințele de cazier judiciar au regimul înscrisurilor întocmite de agenții diplomatici sau funcționarii consulari. În consecință, acestea vor fi recunoscute din punct de vedere formal, fără îndeplinirea unor proceduri suplimentare, de către autoritățile statelor părți la Convenția de la Londra (1968) privind suprimarea cerinței legalizării pentru documentele întocmite de agenții diplomatici și funcționarii consulari, dar și de către acele state cu care România a încheiat acorduri bilaterale de asistență juridică ce prevăd recunoașterea formală imediată a actelor oficiale.

 

Începând cu data de 1 februarie 2017 nu se mai percep taxe consulare pentru aceste servicii.

 

Este recomandabilă efectuarea, în prealabil, a unei programări pe Portalul Extern al SIMISC - Ghișeul consular on-line la adresa www.econsulat.ro.

Platforma www.votstrainatate.ro pentru preînregistrare privind votul în străinătate – Alegeri prezidențiale 2019

30.07.2019

Începând cu 28 iulie 2019, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pune la dispoziția cetățenilor români din…

Ghişeul consular online - Consulatul la tine acasă prin www.econsulat.ro

07.03.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Spania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita toate…

Programul Consulatului României la Castelló de la Plana în perioada 06 – 25 noiembrie 2019

17.10.2019

În vederea pregătirii și organizării alegerilor pentru Președintele României în Comunitatea Valenciană, Consulatul României…

ANUNT DE INTERES COMUNITAR

02.10.2019

Având în vedere perioada de organizare și pregătire a alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2019, la Consulatul României…
  • Pașapoarte sosite la Consulat
  • Campanie de informare a cetăţenilor care călătoresc în străinătate, în state cu diferite grade de risc