Home

Date generale

Denumire oficială: Reino de España sau España (varianta scurtă)

Capitala şi principalele oraşe: Madrid (capitala), Barcelona, Valencia, Sevilla, Malaga, Zaragoza.

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 504.782 km², din care partea continentală reprezintă 499.542 km2, iar partea insulară 5.240 km2, fiind formată din Insulele Baleare, Insulele Canare şi un grup de mici insule situate în largul coastelor Marocului: Islas Chafarinas, Penon de Alhucemas şi Penon de Velez de la Gomera. Spania este împărţită în 17 comunităţi autonome (Andalucia, Aragon, Asturias, Insulele Baleare, Insulele Canare, Cantabria, Castilla-La Mancha, Castilla y Leon, Catalonia, Comunitatea Valenciană, Extremadura, Galicia, La Rioja, Madrid, Murcia, Navarra, Ţara Bascilor) şi 2 oraşe autonome (Ceuta şi Mellila). Comunităţile teritoriale se divid în 50 de provincii (47 provincii în Spania peninsulară şi 3 provincii în Spania insulară). Provinciile se împart în sectoare juridice, iar acestea în municipii.

Populaţia: 46.439.864 locuitori rezidenţi (conform datelor Institutului Naţional de Statistică al Spaniei din 2015) – 41.992.012 spanioli şi 4.447.852 străini.

Limba oficială: spaniola (español sau castellano) este singura limbă oficială pentru toată ţara şi este vorbită de marea majoritate a populaţiei spaniole (89%). Limbi co-oficiale: catalana (català în Catalonia şi Insulele Baleare), galiciana (galego în Galicia), basca (euskera în Ţara Bascilor şi nordul Comunităţii Foral de Navarra), valenciana (Comunitatea valenciană), aranés  - o variantă a occitanei (Val d’Aran, alături de catalană).

Ziua naţională: 12 octombrie – „Sărbătoarea Naţională”, cunoscută, de asemenea, sub denumirea de „Ziua Hispanităţii”, marcând data la care Cristofor Columb a ajuns în America.

Constituţia: aprobată la 6 decembrie 1978 şi în vigoare de la 29 decembrie 1978

Religie: catolici 69,7 %; alte religii 2,1%; atei 10,2%. În Spania nicio confesiune nu are caracter de stat, conform Constituţiei.

Moneda naţională: Euro

Prefix telefonic internaţional: + 34

Scurt istoric: Imperiul Roman transformă teritoriul Spaniei în provincie romană, dominaţie care va dura şase secole. În 711-718, Spania este ocupată de arabi, iar în 1492, prin cucerirea ultimului oraş ocupat de mauri se încheie „la Reconquista” (procesul de recucerire). În 1462, căsătoria regilor catolici - Isabel de Castilla şi Fernando de Aragón - marchează începutul unei perioade de prosperitate pentru Spania, încununată de descoperirea Americii de către Cristofor Columb şi afirmarea hegemoniei în Marea Mediterană. Secolele XVI şi XVII reprezintă apogeul Imperiului spaniol care, sub conducerea Casei de Habsburg, devine prima putere europeană şi mondială. Războiul de succesiune la tronul Spaniei (1701-1714) marchează finalul dinastiei de Austria şi venirea Bourbonilor. În 1873 se instaurează Prima Republică, care durează până în 1875, când este restaurată monarhia, iar Alfonso XIII este proclamat rege al Spaniei. În 1931, se instaurează a II-a Republică. Conflictele politice, economice şi sociale au culminat, la 18 iulie 1936, cu rebeliunea militară şi începutul războiului civil (1936-1939). La 1 octombrie 1936, generalul Francisco Franco Bahamonte îşi asumă conducerea statului şi a armatei, acesta fiind începutul unei dictaturi care a durat 40 de ani, perioadă în care viaţa politică a tării a fost marcată de scoaterea în afara legii a tuturor partidelor politice, cu excepţia Mişcării Naţionale.

În 1975, odată cu moartea lui Franco, este reinstaurată monarhia şi pe tronul Spaniei urcă regele Juan Carlos I de Bourbon. Tânărul monarh este unul din principalii susţinători ai procesului de schimbări către un sistem democratic de inspiraţie occidentală, bazat pe o reformă politică moderată şi având ca punct de plecare legislaţia franchistă. Primele alegeri democratice au loc în iunie 1977 şi sunt câştigate de Uniunea Centrului Democratic - UCD. În 1982, Spania este admisă în NATO, iar în 1986 aderă la Comunităţile Europene, ulterior UE.

 

Informaţii politice

Forma de guvernământ: monarhie constituţională

Şeful statului: Regele Felipe al VI-lea (din 19 iunie 2014).

Preşedintele guvernului (Primul ministru): Mariano Rajoy Brey (din decembrie 2011)

Ministrul afacerilor externe: José Manuel García-Margallo y Marfil (din decembrie 2011)

Situaţia politică internă: În prezent, Spania funcţionează cu un Guvern interimar monocolor de centru-dreapta al Partidului Popular, instalat după alegerile legislative din 20 noiembrie 2011 şi care va rămâne în funcţie până la validarea unui nou Executiv, după alegerile din 20 decembrie 2015. Alegerile respective au fost câştigate de Partidul Popular (PP), fără a obţine însă majoritatea absolută (123 mandate de deputat – 28,72%),  urmat de Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) (90 deputaţi – 22,02%),Podemos (Putem) (69 deputaţi, 20,63%), şi Ciudadanos (Cetăţenii) (40 deputaţi, 13,9%). Celelalte formaţiuni politice mai mici (în general formațiuni regionale) au totalizat 28 locuri în Parlament (14,71% din voturi). Urmare alegerilor legislative spaniole au fost reînnoite toate cele 350 de locuri în Congresul Deputaţilor, precum şi 208 locuri din cele 266 din Senat. Rezultatul cu adevărat relevant este cel înregistrat la alegerea Congresului Deputaților (prezentat mai sus), camera decizională pentru cvasitotalitatea domeniilor de activitate. Totodată, Congresul Deputaților este instanța parlamentară care învestește guvernul.

După constituirea, la 13 ianuarie 2016, a Congresului Deputaţilor şi a Senatului și alegerea preşedinţilor celor două Camere, şeful statului, Regele Felipe VI, a avut reuniuni de consultare cu liderii partidelor politice pentru a nominaliza propunerea de şef al executivului, ce urma a fi supusă dezbaterii de învestitură în Congres. După ce preşedintele Partidului Popular, premierul în funcţie Mariano Rajoy, a declinat desemnarea în calitate de candidat care să încerce formarea unui nou Guvern, pe motiv că nu are încă o majoritate parlamentară favorabilă, la 2 februarie 2016, după încheierea celei de-a doua runde de consultări cu partidele politice, Regele Felipe VI l-a desemnat pe liderul Partidului Socialist, Pedro Sanchez, drept candidat la învestirea în funcţia de președinte al Guvernului (premier). Acesta nu a reușit să obțină voturile necesare învestirii în Congresul Deputaților, nici la prima sesiune, din 2 martie, când avea nevoie de majoritatea absolută, nici la cea de a doua, din 4 martie, când îi era necesară o majoritate simplă (mai multe voturi pentru decât împotrivă). În prezent, au loc discuții între formațiunile politice parlamentare, pentru coagularea unei majorități care să susțină viitorul executiv, care, dacă nu va fi învestit în termen de două luni de la prima votare, din 2 martie (până la 2 mai), vor fi convocate noi alegeri legislative anticipate.

Parlamentul: (Las Cortes Generales) este bicameral, cu un mandat de patru ani.

Congresul Deputaţilor are 350 de membri. Deputaţii sunt aleşi din fiecare provincie în baza reprezentării proporţionale. Configuraţia actuală a Congresului este prezentată mai sus. Preşedinte: Patxi Lopez Alvarez (PSOE) (13 ianuarie 2016).

Senatul este compus din 266 de membri, cu atribuţii mai limitate decât ale deputaţilor atât în plan legislativ, cât şi în ceea ce priveşte controlul guvernului. Configuraţia actuală, după alegerile din 20 decembrie 2016. Preşedinte: Pío García Escudero Marquez (PP) (reales la 13 ianuarie 2016). După alegerile din 20 decembrie 2015, Partidul Popular deţine 145 mandate (majoritatea absolută), urmat de Partidul Socialist – 67 locuri şi Podemos – 23 mandate, celelalte formaţiuni obţinând fiecare mai puţin de 10 locuri.

 

Legături către principalele site-uri oficiale

2016

  •  

Platforma www.votstrainatate.ro pentru preînregistrare privind votul în străinătate – Alegeri prezidențiale 2019

30.07.2019

Începând cu 28 iulie 2019, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pune la dispoziția cetățenilor români din…

Ghişeul consular online - Consulatul la tine acasă prin www.econsulat.ro

07.03.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Spania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita toate…

Programul de lucru pentru vineri, 24 ianuarie 2020 (Ziua Unirii Principatelor Române), al Consulatului României la Castelló de la Plana

08.01.2020

Potrivit legislației române a muncii în vigoare, Consulatul României la Castelló de la Plana va fi închis în ziua de vineri, 24 …

REACTULALIZAT - Programul de lucru cu publicul în perioada 25 decembrie 2019 - 5 ianuarie 2020 al Consulatului României la Castelló de la Plana

18.12.2019

Potrivit legislației în vigoare, Consulatul României la Castelló de la Plana va fi ÎNCHIS în zilele de miercuri, 25 decembrie…
  • Pașapoarte sosite la Consulat
  • Campanie de informare a cetăţenilor care călătoresc în străinătate, în state cu diferite grade de risc