Informații pentru cetățenii romani

Îmbolnăvire în Spania

Călătoriile în străinătate nu sunt întotdeauna ferite de riscul îmbolnăvirii sau de cel al suferirii unor accidente care afectează starea sănătăţii. Condiţiile climatice, de mediu, prezenţa unor boli sau epidemii, a unor medii alergogene pot influenţa orice persoană, chiar dacă starea sănătăţii la plecarea din România este bună. În timpul unei călătorii în străinătate se pot întâmpla accidente din cele mai diverse, care afectează sănătatea sau care pot pune în pericol chiar viaţa. În astfel de situaţii, accesul imediat la asistenţă medicală este indispensabil, dar el presupune costuri care, de regulă, sunt foarte ridicate (o zi de internare medicală în majoritatea statelor lumii costă între 500 şi 1500 de dolari, iar transportul aerian special, cu aero-ambulanţă, poate varia între 20.000 şi 250.000 de dolari).

Asigurarea de călătorie care include şi acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire, accident sau deces este cea mai bună protecţie pentru astfel de situaţii. O astfel de asigurare oferă călătorului posibilitatea accesării imediate a asistenţei medicale necesare şi oferă familiei sale confortul şi siguranţa că, orice se întâmplă, el beneficiază de asistenţă şi îngrijire iar costurile sunt suportate de compania de asigurări.

De aceea, recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătorersc în Spania să încheie poliţe de asigurare de călătorie care includ şi acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire, accident sau deces. Recomandăm ca aceste poliţe de asigurare să acopere întreaga durată a călătoriei, din ziua plecării din România până în ziua întoarcerii.

Este foarte important ca decizia dumneavoastră de a călători în străinătate să se bazeze pe posibilitatea de a încheia o astfel de poliţă de asigurare.

În Spania, de îndată ce situaţia de urgenţă medicală a fost înlăturată, pacientului îi revine responsabilitatea suportării tuturor costurilor pentru asistenţa medicală încă necesară, pentru tratament sau, eventual, pentru transportul în România.

 

Decretul Regal nr. 16/2012 din 20 aprilie 2012, care modifică Legea 16/2003, privind unele măsuri urgente pentru asigurarea sustenabilității Sistemului Național de Sănătate și de îmbunătățire a calității prestațiilor sanitare, intrată în vigoare la data de 24 aprilie 2012, data publicării în Buletinul Oficial prevede următoarele:

Cetățenii străini aflați pe teritoriul Spaniei și care nu au calitatea de asigurat, nu mai beneficiază de asistență medicală gratuită în sistemul public sanitar începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi. Decretul Regal adoptat recent de Guvernul spaniol stabilește gratuitate exclusiv pentru cazurile de urgență, pentru minori și pentru nașteri.

Sunt prevăzute următoarele situații în care se recunoaște calitatea de asigurat și se acordă asistență sanitară publică gratuită:

  • Cetățenii (spanioli sau străini) care muncesc legal, ca angajați sau pe cont propriu, și sunt înregistrați în sistemul național de asigurări sociale;
  • Cetățenii care beneficiază de pensie de vârstă sau de boală;
  • Cetățenii care primesc ajutor periodic de la sistemul național de asigurări sociale, inclusiv ajutorul de șomaj;
  • Cetățenii care nu mai primesc ajutor de șomaj, dar apar în continuare în căutare de loc de muncă și nu au calitatea de asigurat.

În cazul în care nu se îndeplinește niciunul dintre cazurile de mai sus, cetățenii spanioli sau cetățenii din statele membre U.E. care locuiesc legal în Spania vor beneficia de statutul de asigurat cât timp nu depășesc nivelul de venituri stabilit prin regulament.

Pentru vizualizare text Decret click AICI.

 

Vă recomandăm să nu omiteţi să încheiaţi poliţe de asigurare de călătorie. Ele vă pot fi de folos în situaţiile care nu se încadrează la categoria urgenţe şi deci nu sunt reglementate de acordurile menţionate.

Atunci când vă planificaţi o călătorie în Spania, vă recomandăm să aveţi în vedere următoarele:

· Informaţi-vă despre situaţiile de risc de boală din zonele pe care doriţi să le vizitaţi;

· Consultaţi un medic specialist şi solicitaţi-i recomandările de prevenţie a unei îmbolnăviri;

· Asiguraţi-vă că vaccinările recomandate de medic sunt făcute la timp;

· Asiguraţi-vă că deţineţi medicaţia recomandată de medic pentru afecţiunea pe care o aveţi, dacă tratamentul este necesar şi pe durata călătoriei;

· Încercaţi să aflaţi cum şi unde se pot obţine îngrijiri medicale în ţara pe care o veţi vizita; ambasadele şi consulatele României deţin liste cu spitalele şi unităţile medicale specializate care pot oferi asistenţă medicală;

· Încheiaţi o poliţă de asigurare de călătorie, care să acopere şi cheltuieli medicale în caz de îmbolnăvire, accident sau deces;

· Includeţi în bagaje o trusă sanitară de călătorie care să conţină materiale medicale de prim ajutor.

Dacă vă aflaţi în Spania şi vă îmbolnăviţi sau suferiţi un accident care necesită acordarea de asistenţă medicală, vă recomandăm următoarele:

· Luaţi legătura imediat cu cea mai apropiată unitate medicală;

· Dacă nu aveţi acces la unităţile medicale, luaţi legătura cu ambasada sau consulatul României; personalul consular vă poate recomanda unităţile medicale din apropiere;

· Explicaţi medicului situaţia dumneavoastră de sănătate, eventuale afecţiuni anterioare, restricţii la medicaţie etc.;

· Prezentaţi medicului poliţa de asigurare medicală sau de călătorie;

· Dacă nu cunoaşteţi limba locală, solicitaţi prezenţa unui translator sau solicitaţi să fie contactată ambasada sau consulatul cel mai apropiat al României.

Ce poate face personalul consular al României:

· Poate contacta familia dumneavoastră, dacă doriţi, pentru a o anunţa despre situaţia dumneavoastră medicală şi pentru a îi transmite eventualele dumneavoastră solicitari;

· Vă poate recomanda unităţi medicale care să vă asigure serviciile necesare;

· Dacă internarea dumneavoastră se face pentru o perioadă mai îndelungată, vă poate vizita, dacă doriţi;

· Dacă sunt necesare formalităţi pentru aranjarea transportului dumneavoastră în România în condiţii speciale, poate interveni în realizarea acestor formalităţi.


Ce nu poate face personalul consular al României:

· Nu vă poate crea o situaţie mai favorabilă decât cea a propriilor cetăţeni ai ţării respective;

· Nu poate plăti cheltuielile medicale, cheltuielile de tratament, medicaţia sau cheltuielile de transport în România;

· Nu poate interveni la compania de asigurări pentru a formula pretenţii în numele dumneavoastră;

· Nu vă poate asigura cazarea în spaţiile ambasadei sau consulatului şi nu poate plăti costurile cazării dumneavoastră la hotel;

· Nu poate reglementa situaţia unor eventuale angajamente ale dumneavoastra rămase neonorate ca urmare a îmbolnăvirii sau accidentului.

Ghişeul consular online - Consulatul la tine acasă prin www.econsulat.ro

07.03.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Spania pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita toate…

Programul Consulatului României la Castellón de la Plana în perioada 26 aprilie - 01 mai 2019

29.03.2019

Potrivit legislației române a muncii în vigoare, Consulatul României la Castellon de la Plana va fi închis în zilele de vineri,…

ANUNT DE INTERES COMUNITAR

20.03.2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) organizează în perioada 20 martie – 04 aprilie 2019 prima sesiune de finanţare…
  • Pașapoarte sosite la Consulat
  • Campanie de informare a cetăţenilor care călătoresc în străinătate, în state cu diferite grade de risc